AKTUELNO

Danas je sedamnaesta godišnjica petooktobarskih promena u kojima je srušena vlast Slobodana Miloševića 2000. godine.

I posle više od deceniju i po postoje oprečni stavovi šta se desilo na predsedničkim izborima koji su prethodili promenama, posebno među akterima ovih promena koji su svojevremeno bili na suprotnim stranama.

Zoran Anđelković, visoki funkcioner SPS-a, kaže da je upozoravao Slobodana Miloševića da ne može da dobije izbore.

- Ja sam otvoreno govorio i u to vreme da Milošević neće uspeti da dobije izbore u prvom krugu. To sam rekao i Miloševiću i predložio mu da krene lično u kampanju po Srbiji, jer iz Beograda ne može da pobedi. Treba imati u vidu da je lista SPS-JUL dobila većinu poslanika u saveznom parlamentu, tako da smo se sreli sa predstavnicima SNP-a 3. oktobra i dogovorili formiranje Vlade, naveo je Anđelković.

Anđelković kaže da razgovori o formiranju Vlade nisu imali veze sa predsedničkim izborima iako se Vlada tada nije formirala zbog pritisaka na crnogorski SNP.

- To nije imalo veze sa činjenicom da je Milošević dobio manji broj glasova od Koštunice na predsedničkim izborima. Koštunica tada nije pobedio na izborima već je dobio 49,4 odsto, a Milošević oko 36 odsto. Za pobedu je Koštunici trebalo 50 odsto što nije dobio. U normalnoj demokratskoj državi ne može narod da se izvede na ulicu i da se pali Skupština Srbije i Skupština Jugoslavije, zaključuje Anđelković.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

Zoran Ostojić, novinar, koji je u to vreme bio šef medijskog tima Saveza za promene objasnio je svoje viđenje petooktobarskih promena.

- Peti oktobar nije bio nikakva revolucija nego građanska odbrana rezultata izbora od 24. septembra. Da je Milošević priznao rezultate izbora bila bi napravljena savezna Vlada na čelu sa Predragom Bulatovićem i režim ne bi pao. Zbog toga je jasno da je Slobodan Milošević odgovoran za slom režima, morao je da se povuče i nije shvatio da su ti izbori za njega kraj, rekao je Ostojić i podvukao da je Milošević napravio grešku što je uopšte raspisao izbore.

- Onaj ko ga je savetovao da izađe na prevremene izbore dao mu je veoma loš savet. Ne treba zaboraviti da je Miloševića na priznanje rezultata izbora ruski ministar spoljnjih poslova koji je došao u Beograd 6. oktobra. On je rekao Miloševiću “ajd na televiziju pa kaži da ćeš da se igraš s unukom i proglasi pobedu”. Onda je Milošević rekao da je dobio rezultate izbora i da ih priznaje, zaključio je Ostojić.

#SPS

#Slobodan Milošević

#Zoran Ostojić

'